Суббота, 18-05-2024, 8:12:52
Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
Главная | Сам собі захисник - Форум | Мой профиль | Выход
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Хмельницкий / Houston » Хмельницкий » Сам собі захисник
Сам собі захисник
A_of_DДата: Воскресенье, 28-06-2009, 8:56:45 | Сообщение # 1
Admin
Группа: Администраторы
Сообщений: 161
Награды: 1
Репутация: 1
Статус: Offline
З усіх видів зброї в Україні тільки деякі дозволяється придбати пересічному громадянину. До таких засобів самозахисту належать: мисливська гладкоствольна, мисливська нарізна, а також газова зброя.

У Хмельницькому видано чотири ліцензії на право торгівлі зброєю (по Україні — близько двохсот, - прим. авт.). Тобто зброю можна придбати у таких магазинах: “Мисливство-Рибальство”, “Байкал”, “Шмайсер-Україна”, “Рекрут”. Якщо всіх власників зброї взяти за сто відсотків, то 98% з них — це чоловіки, і тільки 2% — жінки.

Про зброю в деталях

Про правові аспекти порядку придбання, реєстрації, носіння, зберігання зброї, а також її види розповів старший інспектор дозвільної системи Хмельницького МВ УМВС України в Хмельницькій області Володимир Войтюк.

Газову зброю можуть придбати громадяни України, що досягли 18-річного віку. Мисливську гладкоствольну зброю та пістолет для стрільби - з 21 року, мисливську нарізну рушницю дозволяється купувати з 25 років.

Будь-яку зброю необхідно зберігати у спеціальному сейфі. Кількість засобів захисту, якими можна володіти, - необмежена, необхідно тільки забезпечити умови їх зберігання. Якщо у вас є три і більше одиниці зброї, то на сейфах необхідно встановити сигналізацію.

Мисливська гладкоствольна зброя — стрілецька зброя (рушниці, пістолети та ін.), що має гладкий канал ствола без нарізів. Призначена для стрільби на коротких відстаннях.

Мисливська нарізна зброя — стрілецька зброя (гвинтівки, пістолети та ін.), що має наріз (ґвинтові канавки) для додання кулі обертального руху, забезпечення її стійкості в повітрі, підвищення дальності і купчастості стрільби. Застосовують для полювання на дичину та диких тварин на довгих відстаннях.

Газові балончики, газові пістолети, револьвери та патрони до них карібру 6, 8 і 9 міліметрів належать до спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівливої дії.

Пневматична зброя - це газобалонні пістолети й револьвери калібру 4,5 мм зі швидкістю польоту кулі до 150 м/с. Вони вільно продаються в магазинах України. Ця зброя вважається спортивною. Ви можете носити пневматичну зброю без будь-якого дозволу. Але про всяк випадок рекомендується зберігати вдома заводську упаковку та чек, який підтверджує її офіційне придбання.

Для купівлі вищезгаданих видів зброї (окрім газових балончиків та пневматики) необхідно отримати дозвіл від органів внутрішніх справ, зібравши певні документи (див. нижче, - прим. авт.). Аби стати власником газового балончика, дозволу правоохоронних органів не потрібно, але у магазині, де будете купувати засіб захисту, необхідно показати паспорт (він і засвідчить те, що вам є 18 років).

Притягнення до відповідальності за порушення правил поводження зі зброєю відбувається згідно Кодекса України про адміністративні правопорушення, а саме: ст. 190, ст. 191, ст. 192, ст. 195(2), а також наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21. 08. 1998 р. № 622.

У Хмельницькому власників мисливської зброї близько 4200, газової – 2000, травматичної дії з гумовими кулями (дозволена до придбання працівникам міліції, органів прокуратури, військовослужбовцям, працівникам силових структур, а також журналістам, депутатам ВР України (по закінченню депутатства та звільнення з роботи журналіста — зброя вилучається та реалізується) – 700, нарізної гладкоствольної – близько 400.

Місячник добровільної здачі зброї

Двічі на рік в Україні, в тому числі і в Хмельницькій області, проводиться місячник добровільної здачі зброї та боєприпасів, під час якого громадяни звільняються від кримінальної та адміністративної відповідальностей, якщо зброя, яка є у них в користуванні, не зареєстрована. В цей період ви можете здати зброю правоохоронним органам і одразу ж почати її реєстрацію у власне користування.

За даними правоохоронців, під час останнього місячника (відбувався у квітні) було здано 25 одиниць мисливської зброї та 5 – газової.

Хобі, від якого важко відмовитися

Як розповів директор магазину “Шмайсер-Україна” Володимир Іванюшко, популярністю сьогодні користується мисливська зброя, пістолети, що стріляють набоями, спорядженими гумовими кулями, револьвери системи стандарт, пневматична зброя і стартова. “Частіше зброю купують чоловіки. Жінки в основному купують зброю, таку що поміщається у сумочку, це - пневматика або газова”, - сказав Володимир Володимирович.

На багатьох інтернет-сайтах є інформація про те, що під час кризи в Україні масово розкуповують засоби захисту. На запитання кореспондента газети “Діловий тижневик “ВСІМ”, чи є у Хмельницькому бум на продаж зброї, директор магазину “Шмайсер-Україна” Володимир Іванюшко відповів: “Буму на зброю немає. Зараз швидше ковбасу розкуповують, аніж зброю. Незабаром відкриття полювального сезону - у цей період попит на зброю збільшується, але це не пов'язано з кризою”. Зброю купують як люди із середнім достатком, так і бізнесмени. “Зброя — це задоволення не з дешевих, це також хобі, від якого важко відмовитися”, - каже Володимир Володимирович.

Одним із найдоступніших видів самозахисту є газові балончики. На сьогодні в Україні виготовляються балончики фірми “Терен” - це основний і єдиний український виробник. Вони бувають струйні (застосовуються в закритому приміщенні) та розсіювальні (легше поцілити в очі, але не можна використовувати у закритому приміщенні). Вони також є різні за розміром та концентрацією. Газові балончики коштують від 20 гривень. За словами реалізаторів, аерозолі сльозоточивої дії користуються популярністю як серед жінок, так й серед чоловіків.

Вибір зброї – справа суто індивідуальна. Варто брати до уваги зручність носіння зброї, якщо ви купуєте її не для домашнього зберігання. Японці стверджують, що якщо меч може врятувати вам життя один раз, це є причиною, щоб ніколи не розлучатися з ним. Отже, якщо ви вирішили носити зброю щодня, вона повинна стати вашою часткою. Вам повинно бути зручно носити цю зброю, і вона має бути непомітною для оточення.

В Україні є кілька заводів, які виготовляють зброю. Проте, левова частка засобів захисту доставляється в нашу країну з-за кордону (Росія, Італія, Німеччина та ін). Щодо «чорного» ринку зброї, то у Хмельницькому така практика непопулярна. Проте, за деякими даними, у великих містах можна без особливих труднощів стати власником «чорної» зброї. Проте, потрібно пам’ятати, що сьогодні ви є власником «чорного ствола», а завтра ви опинитеся за ґратами (ст. 263 Кримінального кодексу України + санкція).

Перелік документів для одержання дозволу на придбання мисливської гладкоствольної, мисливської нарізної:

1. Заява;

2. Фото 3*4 (3 шт.);

3. Заповнена картка-заява;

4. Медична довідка (поліклініка УМВСУ);

5. Копія договору страхування;

6. Довідка “Правозахист” 2-23-76 або “Динамо” 2-30-20;

7. Квитанція про сплату за послуги дозвільної системи;

8. Довідка про судимість (УМВСУ в Хмельницькій області);

9. Характеристика з ЖЕКу або місця роботи.

До цих документів необхідно додати інформацію дільничного інспектора міліції про перевірку за місцем проживання громадянина, який бажає придбати зброю.Після того, як людина зібрала всі необхідні документи і подала їх до відповідного відділу МВСУ, їй видається дозвіл на прибання зброї терміном на три місяці. Протягом десяти днів зброя підлягає обов'язковій реєстрації в правоохоронних органах. Після реєстрації видається дозвіл на право збереження та використання зброї терміном на три роки. По закінченню строку дії цього дозволу, власник зброї повинен продовжити термін його дії.

При перереєстрації зброї її необхідно надати для технічного огляду.

Тільки після виконання цих умов ви зможете без проблем придбати в магазині обрану вами зброю дляполювання чи самозахисту.

Якщо ви бажаєте придбати зброю, зареєструвати-переєструвати її, звертайтеся до Хмельницького МВ УМВС України в Хмельницькій області за адресою: вул. Пушкіна, 15, телефон: 69-26-58 (для жителів міста), 8 (0382) 69-26-24 (для жителів області). Також у кожному районному відділі міліції є інспектор дозвільної системи, де можна отримати інформацію за місцем проживання щодо оформлення зброї.

нформаційна служба гаезти “Діловий тижневик “ВСІМ”




Lonelyness is my only guest...
 
Форум » Хмельницкий / Houston » Хмельницкий » Сам собі захисник
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

© 2008 - 2024 Black Red Moon


Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона Яндекс.Метрика
разработка и
поддержка сайта

Использование материалов возможно только при наличии активной ссылки на http://brm.pp.ua